- Het Australische automerk Holden is eigenlijk gewoon Opel.
- De Australische fastfoodketen Hungry Jack's is eigenlijk gewoon Burger King.
- Als Engelssprekende mensen het over bijvoorbeeld half 11 (tijd) hebben, bedoelen ze 11.30h. Wij zouden half 12 zeggen... Zij bedoelen half past 11, wij bedoelen half voor 12. De eerste weken zorgde dit wel voor enkele misverstanden.
- Nogmaals, Australie is gigantisch groot! Een praktisch voorbeeld: Victoria is de kleinste staat van Australië (op Tasmanië na), maar is wel meer dan tien maal zo groot als België!
- Australië is op vijf na het grootste land ter wereld, en het grootste eiland en waarschijnlijk ook het oudste. Het is het enige eiland dat ook een werelddeel is en het enige werelddeel dat ook een staat is.
- Het grootste levende wezen ter wereld vind je in Australië: het Great Barrier Reef. Ook de grootste monoliet bevind zich hier: Uluru of Ayer's Rock.
- De oudste levende wezens ter wereld leven in Australië: stromatolieten leven nog steeds aan de westkust van Australië en zijn rond de 3,5 miljard (!) jaar oud.
- Er leven meer wezens die je kunnen doden dan eender waar op de wereld. De tien gifstigste slangen ter wereld komen allemaal in Australië voor. Vijf dieren (trechternetspin, blauwgeringde octopus, zeewesp, verlammende teek en de steenvis) zijn in hun soort de dodelijkste ter wereld. Zelfs de kleinste, pluizige rups kan je bewusteloos maken met een giftig beetje. Zeeschelpen steken niet alleen, maar komen op je af en achtervolgen je zelfs soms. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog krokodillen en haaien, er zijn ongelofelijk sterke zeestromingen die je zonder pardon naar het midden van de oceaan voeren, en je kan hopeloos verdwalen in de gloeiend hete bakovens die de binnenlanden zijn... Uitdagingen genoeg met andere woorden!
- Australië is het droogste continent, het vlakste, heetste, meest uitgedroogde, onvruchtbaarste en qua klimaat het meest agressieve ter wereld (alleen Antarctica is nog vijandiger).
- 80 procent van alles wat leeft in Australië komt nergens anders ter wereld voor.
- Het land Australië bestaat officieel pas sinds 1901, daarvoor bestond het uit zes verschillende kolonies. Tot dan had elke kolonie zijn eigen postzegels, een eigen tijd, een eigen belastingstelsel,... Absurd. Nadien duurde het meer dan een halve eeuw voor de natie een hoofdstad had (men had elf jaar nodig om een plaats en naam voor de nieuwe hoofdstad te bedenken, en nadien meer dan 50 jaar om de stad effectief te bouwen). Melbourne functioneerde ondertussen als interim-hoofdstad. Sydney stelde in die tijd, de jaren 50 en 60, absoluut niets voor. Vergeleken met Melbourne was het zelfs een beetje een achterlijke stad... Dit veranderde natuurlijk compleet na de bouw van het Opera House en de Harbour Bridge.
- Sydney is nu gigantisch groot. Qua oppervlakte is het gemakkelijk tien keer zo groot als Parijs. 't Is echt enorm. Er zijn bijvoorbeeld 784 voorsteden en andere wijken, om maar even een idee te geven...
- De zuidoostkust beslaat misschien amper vijf procent van de totale oppervlakte, maar tachtig procent van de bewolking woont er. Ook bijna alle belangrijke steden (Brisbane, Sydney, Canberra, Melbourne en Adelaide) zijn daar gelegen.
- Perth is verreweg de meest afgelegen stad ter wereld. Het ligt dichter bij Singapore dan bij Sydney. De dichtstbijzijnde stad in het oosten is Adelaide, op een afstand van 2500 kilometer met alleen maar rode woestijn. Zuidwaarts is er alleen water tot aan Antarctica, en naar het westen toe liggen 7500 kilometer oceaan helemaal tot Zuid-Amerika.
- Queensland is zo groot als West-Europa, maar er lopen maar drie verharde wegen in de richting van het binnenland.
- Een van de meest belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid (en misschien ook wel de meest vergeten of genegeerde) heeft zich voorgedaan in Australië: de bevolking van het continent door de Aborigines. Het tijdstip waarop de eerste Aborigines hier aankwamen ligt ongeveer 60 000 jaar in het verleden.
Om dit te verklaren moet je aannemen dat er op een tijdstip nog voor de ons bekende evolutie van de moderne mens, in Zuidoost-Azie een bevolking heeft gewoond die zover ontwikkeld was dat ze in de wateren voor de kusten visten in een soort vaartuigen. Wat nog verbazingwekkender is, is dat volgens de archeologische gegevens niemand anders op aarde hetzelfde zou doen voor een periode van nogmaals dertigduizend jaar.
Om in Australië te raken, moesten deze mensen negentig kilometer vrij woelige zee oversteken, tienduizenden jaren voordat iemand anders op aarde aan iets dergelijks zou denken... Een ongelofelijke prestatie!
- Aborigines beschikken over de oudste ononderbroken beschaving ter wereld. De Australische taalfamilie zou wel eens de oudste ter wereld kunnen zijn. Hun kunst, verhalen en geloof zijn ook effectief de oudste ter wereld.
- Geen enkele Aboriginaltaal kent woorden voor 'gisteren' of 'morgen'. Dit zegt in feite alles over de manier waarop ze in het leven staan: ze leven gewoon elke dag ten volle.
- De Aboriginals hadden geen stamhoofden, droegen geen kleren, bouwden geen huizen, zaaiden niet om te oogsten, maakten geen aardewerk en hadden geen gevoel van eigendom. Dit geeft een indruk van armzaligheid, maar zoals kapitein Cook zei: 'Ze zijn in werkelijk veel gelukkiger dan wij Europeanen. Ze leven in rust die niet verstoord wordt door ongelijkheid van rang en stand, de aarde en zee voorzien hen vanzelf van alles wat ze nodig hebben voor hun leven'. Het is een leven van puur geluk.
- Aborigines geven hun geloof en kunst door aan de hand van liederen en verhalen, die tienduizenden jaren teruggaan. Om even te illustreren hoe indrukwekkend dat is: stel je voor dat er in Frankrijk nog mensen leven die precies kunnen uitleggen wat men precies bedoelde toen men de grotten in Lascaux aan het beschilderen was. Aborigines kunnen dat...
'k Heb ook weer enkele filmpjes en foto's van de voorbije dagen:
Australia Day
Australian Open
Wozniacki - Li
Clijsters - Zvonareva
Matchpunt Clijsters!